03 July 2010

PROJEKT NEVĚDOMÍ - PROJECT UNCONSCIOUSNESS




PROJEKT NEVĚDOMÍ - PROJECT UNCONSCIOUSNESS

...jen soucit nestačí...je třeba pomáhat...


GO VEG...FEEL FREE...USE YOUR SENSES... and then...DANCE!!! :)) STAŇ SE VEGANEM...OSVOBOĎ SE...ZAČNI UŽÍVAT SVÉ SMYSLY a pak...TANCUJ!!! (i vykrůcaj...len tu pjecku...nezrůcaj) !!! :)))


Projekt Nevědomí


Termín nevědomí je pravděpodobně znám již od počátku běhu světa. Nevědomí v jakékoli podobě nás svou bezbřehou přítomností obšťastňuje každý den, každý oka-mžik našich dní. Proto jsem si v projektu Nevědomí dala za úkol i cíl poukázat na něj a v mezích míry jej změnit i nasměrovat ve vědomé bytí a oslavu života v jeho různorodosti, pestrosti, křehkosti a síle. Je pravdou, že každému co jeho jest, jako i Oni kamenem, Vy chlebem, i oko za oko, zub za zub. Vše je jen otázkou úhlu pohledu a priorit, nadhledu a velikosti ducha i ega. Dle mého názoru je problémem tohoto světa: Velké Ego v Malém Duchu nebo chcete-li...Velké Ego Malého Ducha. Res. toto v 80ti % množného čísla ženského i mužského rodu :-) V jednoduchosti JE síla a činy MAJÍ smysl a myšlenka SE zhmotňuje. Zákon zachování hmoty a energie tohoto prostoru. Činy malé i větší, cílené správným směrem nejen k dobru všech lidí dobré vůle, ale i všech bytostí jsoucích. Proto apeluji především na Vaše srdce a na Vašeho ducha. Zameťte před vlastním prahem, obrňte své duše pravdou... a pak pomáhejte všude tam, kam Vaše síla sahá. Jakýmkoli způsobem v míře, kterou uznáte za vhodnou, pod hlavičkou své vlastní motlitby a víry, tedy svého individuálního ismu. Tak jedině je možné dojít k pravé podstatě své spokojenosti.
Diky za Váš čas a zdravím..a některé..res. Ty z Vás, jenž neznámí tak jste..líbu do duše...

Kaczeka Osh

Vše je propojené...Všichni jsme jedno... V případě, že se chcete aktivně „zapojit“...“otevřít oči“...a...“začít smysluplně a v(s) lásce(kou) žít“, není nic jednoduššího, než se do toho pustit ;). A například přes jakýkoli z projektů vzpomínaných na tomto blogu, který byl založen právě a jen k tomuto účelu...“propojit všechny lidi dobré vůle“ a „zahltit se navzájem objektivními a co nejucelenějšími informacemi“ :) ... následně pak "nakazit a zahltit" okolí :))) NAMASTE ... ONE LOVE ... ONE ...


PS. V případě jakýchkoli informací či jakéhokoli smysluplného čehokoli, mne kontaktujte na emailu: kaczeka@gmail.com, nebo na profilu Facebooku „Kaczeka Osh“. Vaše přání mi bude rozkazem ;) bude-li to v mých silách.

ASSIGNMENT FOR NEXT GENERATION IS : ... !!! - ÚKOLEM PŘÍŠTÍ GENERACE JE: ... !!!


Úkolem příští generace není pouze rozšíření spektra svého soucitu a tak povýšení duchovní úrovně lidstva, ale v prvé řadě najít vhodné alternativy ve výživě. Alternativy pramenící z přírody, z ucelených a všeobecně nabitých a vyzkoušených poznatků součastné vědy, vytvořit zdravé a nenásilné alternativy nejen pro lidskou rasu, ale i s možnostmi výživy zvířat. Evoluce sama nám ukazuje své možnosti. Běh na dlouhou trať lze urychlit svědomitou „dobrou vůlí“ v globálním měřítku na Zemi tohoto času opravdu „nutné“ změny. Jídlo zdravé a chutné nemusí znamenat smrt, utrpení a následné nemoci spojené s jeho konzumací, což je problém především živočišné stravy a tzv. civilizačních jídel. Jde pouze a jen o řádné přenastavení jednotlivých měřítek hodnot, změny vžitých a reklamou konzumně podporovaných zlozvyků a spravedlivé a moudré, tedy hodnotné novelizace zákonů, kde například zabití zvířete mělo by mělo být hodnoceno stejnou měrou, jako např. zabití dítěte. Na hranici intelektu jsou tito v jistých fázích vývoje totiž naprosto totožné nejen "čistou naivitou a důvěrou".

Výši, kvalitu a míru „svého soucitu, tedy probuzení“ najdete ve svých lednicích, na svých talířích, ve svých skříních…
...Spousty lidí obdivují „Dalajlamu – Bódhisattvu. Jejich lednice jsou však stále plné „zavražděných zvířat“. Neříká se tomuto náhodou „pokrytectví“?

PROJEKT Česká Veganská Asociace - PROJECT Czech Vegan Society








PROJEKT Česká Veganská Asociace - PROJECT Czech Vegan Society


MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.veganska-asociace.cz/

Občanské sdružení Česká veganská asociace /ČVA/ bylo založeno v roce 2008 jako česká obdoba anglické The Vegan Society, registrované už od roku 1944. ČVA nicméně působí jako samostatný a nezávislý subjekt, spolupracující mimo jiné právě s Vegan Society i s ostatními národními obdobami Vegan Society.

Hlavním cílem je podpora a propagace životního stylu obecně nazývaného jako veganství. To lze charakterizovat respektováním života a potřeb zvířat, snahou o zlepšení environmentální situace a zdravý životní styl. Všechny tyto aspekty jsou zahrnuty v řešení problémů, které dnes díky větší informovanosti v těchto oblastech vedou stále více lidí k etičtějšímu pohledu na tyto problémy, a to už patrně i v České republice (viz např. výzkum ČVVS, 2006).

Oblasti spojené s volbou veganského životního přístupu zahrnují oblast etickou, environmentální a zdravotní a vy se více detailních informací můžete dočíst v jednotlivých sekcích tohoto webu nazvaných Etika, Ekologie a Zdraví, na kterých v současné době pracujeme.

Etická oblast se týká zejména chovů tzv. hospodářských zvířat, která jsou v dnešní době chována pro potřeby člověka v podmínkách neumožňujících uspokojení všech etologických potřeb, a to ani v tzv. ekologických chovech. Tato oblast se týká i zatím nedostatečného využívání dostupných alternativ pro testy a pokusy na zvířatech (více v sekci Etika).

Z environmentálního hlediska se jedná o výrazně negativní vliv, jakým chovy zvířat dnes již působí na všechny složky životního prostředí (více v sekci Ekologie).

Neméně významným je hledisko zdravotní – ukazuje se, že rostlinná strava člověku prospívá mnohem více, než strava založená na živočišných zdrojích (více v sekci Zdraví).

PROJEKT Ochránci Hospodářských Zvířat - PROJECT OHZ




PROJEKT Ochránci Hospodářských Zvířat - PROJECT OHZ

MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.ohz.cz/index.php

Občanské sdružení ohz – ochránci hospodářských zvířat bylo založeno 6.1.1999 z iniciativy Marcely Frei, tehdejší aktivistky VgT (Spolku proti fabrikám se zvířaty) Švýcarsko.

Jsme nepolitická a nenáboženská organizace bojující pomocí osvěty proti živnostem spojenými s trápením zvířat v zemědělství a v pokusných laboratořích jednak z hlediska zvířat, z hlediska konzumentů a z hlediska ochrany životního prostředí.

Nekompromisně odmítáme každý trýznivý chov a využívání zvířat, jež je spojeno s jejich utrpením. Zaměřujeme se mimo jiné i na propagaci veganského stylu života, jakožto životního stylu, který nejenom zdravotně, ale také eticky, duchovně a morálně přispívá k soucítění člověka se zvířaty a nenásilí.

Naše práce je realizována především prostřednictvím internetových stran a zpráv ve Zpravodaji spolku. Veřejná pozornost je upoutávána informačními stánky, protestními a letákovými akcemi proti objektùm, v nichž jsou zvířata trýzněna a odhalováním zlořádù a intrik agromafií a mafií v oblasti „výroby“ masa a s nimi zapletených úřadů. Dále se zajímáme o stavbu nových velkochovù – fabrik se zvířaty a o neúčinnost Zákona na ochranu zvířat.

Na základě našich zkušeností jsme došli k závěru, že v otázce ochrany zvířat nelze účinně bojovat právními prostředky, protože zákony slouží především ke krytí všech osob prosperujících z živočišné produkce, proto se naše činnost zaměřuje na osvětu široké veřejnosti, hlavně potom u dětí a mladých lidí, kteří jsou v těchto ohledech otevřenější.

Vytyčili jsme si náročné cíle, které se snažíme realizovat. Jedná se o osvětové projekty, které mají seznámit obyvatele České republiky se skutečnou realitou masného, vaječného a mléčného průmyslu a jejich škod na zdraví obyvatel, týráním zvířat, ničením životního prostředí a nedodržováním nedostačujícího Zákona na ochranu zvířat. Hlavním cílem je dostat do podvědomí všech obyvatel fakt, že konzumace masa, mléka a vajec škodí nejen jim, ale způsobuje nepředstavitelné týrání a utrpení zvířat na celé planetě.

I když se zabýváme hlavně tzv. hospodářskými zvířaty, působíme také v oblastech proti chovu, zabíjení a zneužívání kožešinových zvířat, ale i proti krutým pokusům na zvířatech.

V září roku 2000 spolek ohz začal působit aktivně a vydáním své tiskoviny – Zpravodaje ohz v desetitisícovém nákladu - se tak zařadil na Českou scénu organizací za práva zvířat.

PROJEKT Pravda Za Zdí - PROJECT Truth Behind The Wall





PROJEKT Pravda Za Zdí - PROJECT Truth Behind The Wall


MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.pravdazazdi.cz/index.html

Projekt Pravdazazdi nepředstavuje žádnou organizaci. Jeho hlavním smyslem je poukázat na tragickou situaci zvířat, informovat o ní veřejnost, nabídnout řešení a motivovat především k samostatné aktivitě všechny ty, kteří nechtějí jen nečinně přihlížet.

Každý může svým jednáním změnit život druhých a to jestli k horšímu či lepšímu si volí sám. Je na každém, jestli se rozhodne ubližovat a vykořisťovat, zneužívat, plýtvat a jen brát a ničit, nebo se alespoň pokusit něco změnit.
Nikdy není pozdě, začít je možné kdykoliv, nebo právě teď...


Veškeré získané materiály pzz jsou volně ke stažení a použití ve prospěch zvířat.


„Jediná věc nezbytná k triumfu zla, je nečinnost dobra“
Edmud Burke


Postupem času vzrostlo vykořisťování zvířat do šokujících rozměrů. Živé cítící bytosti byly degradovány na výrobní jednotky, stroje na maso, mléko, vejce. Oblékáme se do jejich srsti a kůže, krutě a naprosto zbytečně je mučíme ve vivisekčních laboratořích, zneužíváme je pro zábavu a sport, zákeřně lovíme a zabíjíme. Velká část toho všeho je skryta právě za zdí.

Mnoho lidí říká, že se s tím nedá nic dělat, že to nemůžeme změnit. Omyl. Změnou je každý z nás. Kde není poptávky, není ani nabídky. A čím méně poptávky, tím méně krutosti a bolesti.

Zvířata tu nejsou pro nás, ale s námi a i když jejich zneužívání sahá svými kořeny hluboko do minulosti, není jediného důvodu v tomto barbarství dál pokračovat. Naopak, nebýt lhostejný k tomu, co se děje kolem nás, být zodpovědný za svoje činy, soucítit s ostatními živými tvory, to je to, co dělá člověka člověkem.

Tento projekt vznikl, aby vypovídal za zvířata, protože ona sama to udělat nemohou. O jejich skutečném životě, bez lživé lobby vykořisťovatelů, kteří si založili svůj byznys na věznění, trápení a smrti zvířat.

Jelikož stále vznikají dohady či výmluvy, že „tohle se u nás zvířatům neděje“, jsou všechny fotografie a videa, až na výjimky, pořízeny v České republice.

Ačkoliv důkazy už existují, předkládáme další a zároveň vyzýváme: „Nenechme je v tom!“ Jsou to přátelé a náleží jim z naší strany ochrana, respekt a úcta.

PROJECT GoVeg - PROJEKT GoVeg










PROJECT GoVeg - PROJEKT GoVeg

MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.goveg.cz/

V dnešní době je poněkud obtížné dopátrat se všech důsledků našich činů. Přesto jsme za své činy odpovědni. Je-li zlo pácháno za naše peníze, slabá to útěcha pro oběť, že o něm nevíme či nechceme vědět. Je tedy naší povinností zajímat se o to, kam putují naše peníze a co je díky nim umožněno.

Producenti živočišných potravin nám tuto povinnost ztěžují, neboť nemají zájem na tom, abychom věděli a přemýšleli o utrpení, které prožívají zvířata určená pro lidskou konzumaci, či o důsledcích této konzumaci pro životní prostředí a země třetího světa. Nejrůznějším způsobem se proto snaží skrývat skutečnost – jejich „továrny“ jsou pečlivě střežené a na oči veřejnosti se dostanou jen idylické, zavádějící kresby z některých obalů masných a mléčných výrobků.

V této sekci Vám představíme utajovanou historii každodenní večeře většiny Čechů a zároveň Vám nabídneme alternativu. Rozhodnutí je ve Vašich rukou.

Jak do toho
V tržní ekonomice platí pravidlo, že nabídka se řídí poptávkou. Koupíte-li si proto v obchodě maso, mléko nebo vejce, říkáte tím majitelům farem, že o jejich produkty stojíte. Čím méně lidí bude o jejich produkty stát, tím méně se jich bude vyrábět. Čím méně masa, mléka a vajec se bude vyrábět, tím méně zvířat se bude zneužívat a zabíjet. Bude-li se zneužívat a zabíjet méně zvířat, bude se také méně plýtvat zdroji a ničit životní prostředí. Je to vskutku tak jednoduché.

Přechod na veganskou stravu nemusí být otázkou jednoho okamžiku. Nabízíme vám proto následující postupný model. Záleží jen na vás, jak dlouhou dobu necháte plynout mezi jednotlivými kroky. Pokud se na to cítíte, začněte jíst vegansky třeba i ze dne na den – je to bezpochyby ta nejlepší varianta. Navzdory rozšířenému mýtu takový přechod neskrývá žádná zdravotní rizika, pokud dodržíte zásady správné výživy.

PROJECT Veggie Parade PRAGUE Czech Republic - PROJEKT Veggie Parade PRAHA Česká Republika





PROJECT Veggie Parade PRAGUE Czech Republic - PROJEKT Veggie Parade PRAHA Česká Republika

MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.veggie-parade.cz/
Co je Veggie Parade?

Veggie Parade je oslavou etického způsobu života. Klademe si za cíl vnést mezi širokou veřejnost informace o veganském a vegetariánském způsobu života a podpořit vzájemnou diskuzi. Chceme upozorňovat na nespravedlivé zacházení se zvířaty a mluvit o zbytečnosti jejich umírání. Chceme oslavit hodnoty soucitu, nenásilí a úcty k životům ostatních.


Celá akce je pojata jako oslava ve snaze o přemostění propasti mezi vegany, vegetariány a onou širokou veřejností. Veggie Parade zahájíme pochodem Prahou a zakončíme koncertem. Po celou dobu budeme v centru Prahy nabízet ochutnávky jídel, informační materiály, možnost shlédnutí tematických filmů i možnost vzájemné komunikace a příjemného setkání. Zúčastnit se můžete samozřejmě také závěrečného koncertu s přednáškami, diskuzemi a promítáním.

Přijďte s námi oslavit hodnoty soucitu ke všem živým bytostem na každoroční pochod veganů a vegetariánů Prahou Veggie Parade, který se ve stejnou dobu koná též v Itálii, Francii a USA. Jako na všech našich akcích se můžete setkat se stejně smýšlejícími lidmi, ochutnat veganské jídlo, získat informace nebo se prostě jen dobře pobavit na připravovaném festivalu.

PROJEKT Otevři Oči - PROJECT Open Your Eyes





PROJEKT Otevři Oči - PROJECT Open Your Eyes


MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.goveg.cz/otevrioci/index.jsp

O projektu
Jsou zvířata svobodné a cítící bytosti? Nebo jsou pro nás již jen spotřebním zbožím?
Milujeme jedny jako členy rodiny a pojídáme druhé, nad jejichž existencí a smrtí se ani nezamýšlíme. Proč?

Snažíme se tyto otázky pokládat a také nabízíme alternativu. Při různých příležitostech promítáme filmy, jež neukazují záběry šťastných zvířat z reklam, zato však ukazují skutečnost. Podívejte se, jaký život jsme jako lidé připravili některým zvířatům a že to tak být nemusí.

V rámci projektu Otevři Oči si klademe za cíl ukazovat bolavý problém našeho světa – zneužívání zvířat.
Nežijí na světě pro naše chutě, potravu, oděvy ani pro vědecké bádání. Jejich životy nepatří našim potřebám. Přesto je zavíráme do klecí, odepíráme jim všechno přirozené a mrzačíme je na těle i na duši. V okamžiku dosažení tzv. jateční váhy je brutálně zabíjíme na běžícím pásu.

Snažíme se odkrývat vztah mezi praktikami bezmezného využívání zvířat, jež se staly pevnou součástí naší společnosti, a našimi každodenními volbami. Jsme přesvědčeni, že zneužívání zvířat je problémem celé společnosti a že každý z nás má možnost změny ve svých rukou. Nabízíme tak veganství jako alternativu k přesvědčení, že můžeme jiné bytosti jakkoli využívat k našim zájmům.

Vyzýváme vás k zamyšlení, jež není jednoduché. Pokuste se poodstoupit od tradic a postojů většinové společnosti a prociťujte na okamžik pouze za sebe.

Od června 2006 promítáme filmové dokumenty na různých kulturních akcích, jako jsou hudební festivaly a veřejné přednášky. Každý týden také promítáme na Staroměstském náměstí v Praze. Nabízíme materiály a pomoc těm, kteří mají zájem a snažíme se podpořit promítání v jiných městech.

PROJEKT Svoboda Zvířat - PROJECT Animals Freedom




MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.svobodazvirat.cz/o-nas/kdo-jsme.htm

Svoboda zvířat (SZ) je celostátní nezisková organizace pro ochranu práv zvířat sdružující osoby sympatizující s jejími cíli. Vychází z myšlenky, že každý život má svou vlastní neopakovatelnou hodnotu, která není závislá na momentálním hodnocení člověkem. Svoji činnost zahájila v roce 1994.

Cíle
Svoboda zvířat se snaží změnit vztah lidí ke zvířatům. Nejde však jen o zlepšení životních podmínek zvířat, ačkoliv z krátkodobého hlediska s tímto přístupem SZ souhlasí. Hlavní snahou je změnit pohled na zvířata tak, aby byla vnímána jako tvorové, kteří mají hodnotu sami o sobě. Zacházení s nimi by nemělo být hodnoceno podle jejich možného užitku pro člověka. Celá činnost SZ je založena na myšlence nenásilí a nepřekročení osobní svobody jednotlivce.


Činnost
Podle výzkumu veřejného mínění z roku 2006, který pro SZ vypracovalo CVVM, vyplynulo, že velká část veřejnosti pociťuje informační deficit v oblasti životních podmínek chovu kožešinových zvířat (71 %) a zvířat držených v laboratořích (75 %).Tento deficit se SZ snaží snižovat a v úsilí o změnu vztahu veřejnosti ke zvířatům pořádá odborné konference, besedy, výstavy, informační stánky, promítání dokumentárních filmů či ochutnávky veganských jídel. V rámci reklamních kampaní vydává letáky, brožury, plakáty i filmové dokumenty. SZ organizuje kampaně za ukončení chovu tzv. kožešinových zvířat a za nahrazení pokusů na zvířatech. Velkou váhu přikládá ekologické a etické výchově – její lektoři úspěšně přednáší o ekologii a ochraně zvířat na základních školách, na středních a vysokých školách a dalších veřejných místech probíhají přednášky o pokusech na zvířatech a alternativních metodách a tzv. kožešinových zvířatech.
V rámci kampaní organizuje SZ petiční akce, demonstrace, připomínkuje návrhy zákonů a vyhlášek týkajících se ochrany zvířat, vypracovává z hlediska ochrany zvířat příznivější návrhy, jedná s úřady, zúčastňuje se správních řízení atd.
V rámci propagace kosmetiky a prostředků pro domácnost netestovaných na zvířatech SZ uděluje mezinárodní certifikáty Humánní kosmetický standard a Humánní standard pro prostředky pro domácnost českým společnostem, které splňují daná kritéria.

Úspěchy SZ
SZ prosadila v ČR zákaz testování kosmetiky a jejích složek na zvířatech
aktivní kampaní napomohla zákazu obchodování s výrobky z tuleňů v EU
pomohla nahradit některé pitvy a pokusy na zvířatech ve výuce na několika školách a fakultách
napomohla uzavření kožešinové farmy v Milevsku
aktivně se zasadila o prosazení zákazu dovozu a prodeje psích a kočičích kožešin v EU
bylo odučeno bylo více než 1 300 programů pro základní i střední školy
byly uspořádány byly tři mezinárodní odborné konference – „Welfare v chovech kožešinových zvířat“, „Alternativy k pokusům na zvířatech ve vzdělávání“ a „Perspektivy chovu kožešinových zvířat v zemích EU“
pravidelně jsou vydávány zprávy o situaci zvířat chovaných na kožešinových farmách a o zvířatech používaných k laboratorním účelům
do mnoha televizních reportáží, novinových článků a rozhlasových pořadů se SZ podařilo prosadit téma ochrany zvířat
v rámci kampaní „Cesta na smrt“, „Oběti krásy“ a „Proti srsti“ umístila SZ po celé ČR
více než 600 bilboardů
kampaň SZ „Fashion Victims“ zaměřená na kožešinovou módu byla v roce 2006 získala cenou „Best Creative“

Největším úspěchem, který však v této oblasti SZ vnímá, je posun postojů veřejnosti ve vnímání zvířat jako cítících bytostí.

PROJECT DIFFERENT LIFE - PROJEKT ODLIŠNÝ ŽIVOT






PROJEKT - "DIFFERENT LIFE" - PRÁVA ZVÍŘAT - LIDSKÁ PRÁVA

MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.differentlife.cz/

Co by byl člověk bez zvířat? Kdyby všechna zvířata zmizela, musel by člověk zemřít na velikou osamělost ducha. Všecko, co se přihodí zvířatům postihne záhy také lidi. Všechny jevy jsou vzájemně spojeny... Náčelník Seattle, 1855


Budoucnost bude buď zelená, nebo vůbec žádná. Tato hluboká pravda je podstatou největší výzvy pro lidstvo: naučit se žít se Zemí na opravdovém a přijatelném základě. Nikdo nemůže donutit lidi, aby "zachránili Zemi" proti jejich vlastní vůli. Budeme dělat to, co je potřebné a nutné, protože cítíme, že je to správné. A vůbec nevadí, bude-li naše nadšení různě velké.


PRÁVA ZVÍŘAT
Filozofie práv zvířat
Pokusy na zvířatech
Kožešinová zvířata
Zoologické zahrady
Vegetariánství
Býčí zápasy
Love velryb
Dostihy
Cirkusy
A.L.F.

LIDSKÁ PRÁVA
Pojem lidských práv
Právo na život
Život bez drog
Fašismus
Rasismus
Feminismus
Nacionalismus
Občanská neposlušnost

PROJEKT "Vánoce bez násilí" - PROJECT "Bloody Christmas"




MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.goveg.cz/bloodychristmas/cz/index.jsp ... http://www.goveg.cz/bloodychristmas/index.jsp
Vánoce bez násilí - Bloody Christmas
A few days before Christmas Eve, vats with living carp appear everywhere around the Czech Republic, Poland, and Slovakia. It is a tradition that people either have fish slaughtered in streets or buy them alive to kill them at home.

It is difficult to believe that the time we labelled as time of compassion is actually time of pain, fear, struggle, ilness and often violent and painful death... Take your time and experience the Christmas paradox.


Vánoce jsme nazvali svátky klidu, míru a lásky. Tyto svátky jsou dnes ale bohužel také obdobím bolesti, strachu, boje o přežití, nemocí a smrti, které způsobujeme kaprům - cítícím živým bytostem. Zamyslete se nad tímto vánočním paradoxem a položte si otázku, zda nechcete letos oslavit raději Vánoce bez násilí.

Co můžete udělat? Vánoce bez násilí!
1. Nekupujte kapra. Čím více jich lidé koupí letos, tím více jich bude v příštích letech takto trpět.

2. Nepouštějte je do řeky ani do rybníka. Po všem, co zažili, jsou zranění, nemocní, hladoví, oslabení a neschopní přežít v přirozeném prostředí. Jejich smrt by byla pomalá a bolestivá. Pamatujte též na bod 1.

3. Protože i produkce jiných živočišných produktů, jako je maso, mléko nebo vejce, v sobě nese utrpení zvířat, zkuste si na Vánoce dopřát ryze veganské menu. Navštivte místní prodejnu zdravé výživy a objevte chutné a etické alternativy rostlinného původu


What can you do?
Take Action
Fortunately, there are some things you can do in order to help end the Christmas massacre of carps.

Spread the word
Write a letter
Take pictures
Take action
Report maltreatment
Order leaflets

02 July 2010

Etické spotřebitelství - Ethical Consumerism





Etické spotřebitelství v Evropě-České Republice-Praze - Ethical Consumerism in Europe-Czech Republic-Prague



Teoretické informace o etickém spotřebitelství by vám měly poskytnout základní přehled o systémech certifikací, které se k etickému spotřebitelství vztahují, a pomoci vám tak v orientaci v nabídce výrobků a služeb. Pro větší přehlednost jsme tyto informace rozdělili tematicky do šesti skupin, i když se někdy některé certifikáty překrývají. Tyto informace najdete v sekci Certifikáty. V každé sekci najdete také detailní informace k jednotlivým logům a také odkazy na další weby a materiály, pokud Vás tato problematika více zaujme.

http://www.etickespotrebitelstvi.cz/cs/

In the first part, we have prepared basic information about the certification systems that might help you to find more easily ethical goods or services here. This part is divided into six sections however some certificates might overlap. You´ll find it in the Certificates section. This part has been added with some practical information on each topic that may help you to understand better the real impacts of our lifestyle and customer preferences - both on the environment, people and animals. We believe that this impact information will help you to appreciate the advantages of ethical consumerism more. In each section, more detailed features to many certificates will be also given together with links to some other interesting webs or projects.

http://www.etickespotrebitelstvi.cz/cs/

Průvodce etickým spotřebitelstvím, Praha 2009

Stephen M. Tomecek - Animal Communication



Stephen M. Tomecek - Animal Communication


The act of communicating is not just a human trait. From insects and birds to fish and mammals, most animals use some type of communication to help them get food, find a mate, and protect their territory. Animal Communication explores the many different ways in which animals communicate and examines some of the latest scientific discoveries involving animal intelligence and communication. Readers will also learn how scientists are working to make the dream of communicating directly with animals a reality.

Kundaliny a čakry - Lewis Genevieve Paulson


Doporučuji tuto knihu "všem" adeptům postů delším 3 dny. Prakticky bych řekla ;)) ze "zkušenosti", že se bez ní jednoduše "neobejdete" :)). Enjoy like Me.


As a Druid High Priestess leading a large circle and running PsychicSpellCaster.com, I have researched many references on the topics that are covered in this book. I know what is very important to know about these topics if a person wants to apply them to life. This book has these important high lights.
It is a regular sized book, but covers what is needed….. Opening your personal kundelini should not be taken lightly- heed this book’s warning of ‘taking things slow’.


Kundalini je životodárná energie, která otevírá přístup k netušené psychické síle a cestu ke kosmickému vědomí. Kniha vás naučí, jak uvolňovat kundalini postupně a bezpečně, jak uspokojit své dosud nepojmenovatelné potřeby a pracovat s nimi.

Co je to Kundalini
Při normálním tělesném a duševním stavu jednotlivce jsou funkce Hadí síly ztlumeny až k minimu a nemohou být ovlivněny jeho vůlí. Avšak soustavným cvičením tělesným i duševním, tj. pravidelným a řízeným dýcháním, jógovými pozicemi, stahováním a stlačováním různých vnitřních orgánů (bandhy a krije), soustředěním, meditací a kontemplací, lze, jak tantrikové úspěšně činí, Hadí sílu probudit a povzbudit ji, aby z Múladhary stoupala Sušumnou do vyšších čaker. Čím výše Hadí síla vystoupí, tím větších schopností člověk nabude, neboť Hadí síla dráždí čakry, do nichž vstoupí, ke zvýšené činnosti.

Nervová soustava
Ústřední nervová soustava našeho hmotného těla sestává z míchy, která vede k mozku. Jejím energetickým ekvivalentem je Sušumna, vertikální sloupec, v němž se nachází sedm čaker. Paralely mezi touto fyzickou a metafyzickou strukturou jsou mimořádné. Funkcí míchy je přenášet impulzy mezi mozkem a ostatními částmi těla, sušumna převádí univerzální životní sílu mezi čakrou Sahasrárou a čakrou Múladharou. Každá čakra je zakotvena v Sušumně zepředu i zezadu. Na tradičních vyobrazeních, kde jednotlivé čakry představuje lotosový květ, vycházejí okvětní lístky každé čakry na přední části těla, zatímco řapíky vyrážejí vzadu. Řapíky obvykle zůstávají zavřené a vykazují zápornou polaritu, zatímco okvětní lístky po řadě vibrují, rotují ve směru či proti směru hodinových ručiček a také se otevírají nebo zavírají. Jejich polarita je kladná.

Kundalini a čakry
O průchodu čakrami se hovoří jako o „vzestupu Kundaliní“. Kundaliní je hadí bohyně, na kresbách často zachycená jako třiapůlkrát ovinutá kolem čakry Múladhary. Podle hinduistické tradice se probuzená Kundaliní vydává na cestu ke koruně (Sahasráře) a postupně pronikne všemi čakrami. Jakmile dospěje k cíli, jedinec dosáhl osvícení. Nejvyšším cílem této cesty čakrami je ocenění našeho Vyššího já: nalezení boha v nás.

Kundaliní začíná svou pouť čakrami v první čakře, pojmenované Múladhara. Její sanskrtský název znamená „kořen“ nebo „oporu“ a znázorňuje se jako lotosový květ se čtyřmi lístky okružujícími trojúhelník, jehož vrchol, vsazený do čtverce, směřuje k zemi. Ve složitějších verzích se symbol bohyně Kundaliní – stočený had – ovíjí kolem falu či lingamu, který představuje mužskou sexualitu. Ženská sexualita je umístěna především ve druhé čakře – Svadhištháně. Podle hinduistické tradice Kundaliní stoupá čakrami a každou postupně probouzí, až nakonec dosáhne Sahasráry, čímž dochází k „osvícení“.

Aby ženy nezůstaly zkrátka, musí mít zase mírnou výjimku. U žen je sídlo spící Kundaliní podle klasických textů umisťováno do druhé čakry, Svadhišthány. Svadhišthána znamená „sladkost“ a skutečně je spřízněna s tím, co život činí sladkým – se slastí, sexualitou, výživou, pohybem a změnou. Hinduisté ji znázorňují lotosem se šesti lístky, obsahujícím bílý kruh, který symbolizuje vodu jakožto element, a světlemodrý srpek měsíce, mezi jehož cípy se nachází „makara“ s rybím ocasem, svinutým jako Kundaliní. Tento vodní tvor představuje pohlavní touhy a vášně, které mohou být nebezpečné, ale pouze v případě, že je opomíjíme nebo potlačujeme.

Zachráň svoju planétu - 101 spôsobov, ako aj ty môžeš pomôcť Zemi




Zachráň svoju planétu - 101 spôsobov, ako aj ty môžeš pomôcť Zemi


Kniha vyšla k výroču "Dňa Zeme"...jedinečná kniha pre všetky deti - Zachráň svoju planétu. Nájdeš v nej 101 jednoduchých, ale účinných návodov, ako môžeš zmierniť poškodzovanie planéty. Táto kniha pomôže urobiť správne zmeny a vybrať si správne možnosti.

http://rapidshare.com/files/404482871/Zachran_svoju_planetu.pdf.html

Vydavateľstvo Slovart tlačí všetky svoje publikácie na papieri vyrobenom zo stromov, ktoré vyrástli v obhospodarovaných lesoch, kde sa za stromy vyrúbané na výrobu papiera každoročne vysádzajú nové. Na výrobu tejto knihy bol použitý ešte ekologickejší papier, recyklovaný zo starého.

Niekoľko faktov o škodách, ktoré zapríčiňuje zmena podnebia po celom svete:

• V roku 2005 mnohé mestá na západe Severnej Ameriky zakúsili najvyšší počet za sebou nasledujúcich dní s teplotou 38 °C a vyššou.

• V priebehu roku 2006 ubudlo z plochy Grónskeho ľadového štítu 287 km2. Bolo to triapolkrát viac ako predpokladali odborníci.

• V roku 2006 bol New York na Vianoce bez snehu po prvý raz za 150 rokov.

• V roku 2005 Európa zažila rok nezvyčajných katastrof súvisiacich s počasím vrátane ničivých záplav.

• V roku 2005 spôsobil hurikán záplavy v meste New Orleans (USA) s veľkými stratami na životoch.

• V dôsledku sucha hladuje na Somálskom polostrove v Afrike 17 miliónov ľudí.

• V roku 2004 záplavy a zosuvy pôdy v Brazílii pripravili desaťtisíce ľudí o strechu nad hlavou.

• V rozpätí rokov 1950 až 2000 stúpla priemerná teplota na Antarktickom polostrove o 2,5 °C.

• V roku 2002 sa od Antarktického polostrova odtrhol ľad s plochou 3 250 km2.

• V roku 2003 zomrelo v Európe na následky horúčav približne 35 000 ľudí.

• Priemerná teplota na západnej Sibíri sa za posledných 40 rokov zvýšila o 3 °C.

• V pohorí Ťanšan, ktoré je súčasťou Himalájí, sa za posledných 50 rokov 400 ľadovcov zmenšilo zhruba o 25 percent.

• V roku 2004 zasiahlo Japonsko desať tajfúnov. Bol to najvyšší počet zaznamenaný v jednom roku v histórii tejto krajiny.

• V júli 2005 zažilo mesto Bombaj v Indii najsilnejšie lejaky, aké postihli indické mesto za jeden deň: za 24 hodín spadlo 94 cm zrážok.

• Súostrovie Kiribati tvorí 35 ostrovov. Dva z nich zmizli pod hladinou v dôsledku stúpania morskej hladiny. Podobný osud pravdepodobne čaká aj zvyšných 33 ostrovov.

• Tri štvrtiny ľadovcov na Novom Zélande, ktoré skúmajú vedci, ukazujú známky zmenšovania.

Syndrom Sfingy - Walter-Jörg Langbein


Syndrom Sfingy - Walter-Jörg Langbein

Anotace : Kolem 23.20 hodin dne 4. července 1947 zaregistrovali vojáci dramatickou změnu na radarových monitorech. Objekt začal pulsovat, nafukoval se a pak se zase vracel do původní velikosti. Jako mávnutím kouzelného proutku pak zmizel z radaru a už se neobjevil. Ta věc přistála, nebo se zřítila! konstatoval vojenský pozorovatel. Zatímco se armáda kvapně a chaoticky snažila zjistit, kde ta zatracená věc skončila, odborníci došli k úžasnému objevu. Dr. Curry Holden z Texaské technické univerzity se svým týmem narazil ráno 5. července 1947 na vrak. Vypadalo to jako zbytky havarovaného letadla bez křídel, ale s mohutným trupem. Vědci se přiblížili k místu nehody. Objevili zde celkem tři mrtvá těla prapodivných tvorů, která jen stěží připomínala lidské bytosti

Muž, který sázel stromy - Jean Giono




SHORT FILM-http://video.google.com/videoplay?docid=3951088333019987494#

Jean Giono - Muž, který sázel stromy




Napsal Jean Giono, 1980
Přeložila Zdeňka Stavinohová, 1997
Ilustrace Helena Konstantinová, 1997
Vydáno nakladatelstvím Vyšehrad, 1997



Mají-li se v povaze člověka projevit skutečně výjimečné vlastnosti, musíme mít štěstí dlouhá léta pozorovat, co ten člověk dělá. Není-li v jeho práci ani stopa po sobectví, je-li myšlenka, řídící jeho činnost, bezpříkladně ušlechtilá a je naprosto jasné, že nejen nehledal nikde odměnu, ale dokonce zanechal ve světě i viditelné stopy, ocitáme se bez nebezpečí, že se zmýlíme před člověkem výjimečného charakteru.



Asi před čtyřiceti lety jsem se vydal pěšky na dlouhé putování po kopcích, turistům zcela neznámých, ve starobylém alpském kraji, který zasahuje až do Provence.

Na jihovýchodě a na jihu, mezi Sisteronem a Mirabeau, lemuje kraj řeka Durance. Na severu ho pak lemuje horní tok řeky Dromy, od jejího pramene až po městečko Die. Na západě jsou to roviny hrabství venaissinského a výběžky hor Ventoux. Území zabírá celou část kraje Nízkých Alp, jižní část řeky Dromy a malý uzavřený úsek Vaucluse. Tehdy sem podnikl dlouhé putování v tamějších pustinách, holých a jednotvárných stepích, ve výšce asi 1 200 až 1 900 metrů. Rostla tam jen divoce levandule.

Procházel jsem tím krajem, kde je nejširší, a po třech dnech putování jsem se dostal do neuvěřitelně bezútěšných končin. Utábořil jsem se vedle rozvalin opuštěné vesnice. Vody jsem se nenapil už od minulého dne a potřeboval jsem ji objevit. Polozbořené domy byly natěsnané jako staré vosí hnízdo. To mě přivedlo na myšlenku, že tu kdysi jistě byla studánka nebo studna. Byla tam skutečně studánka, ale vyschlá. Pět nebo šest domů beze střech ničil vítr a déšť. Zvonice kapličky se zřítila. Všechno stálo v řadě stejně jako ve vesnicích, kde je život, tady však všechen zmizel.

Byl horký červnový den a slunce hřálo. Ale zde, v končinách vysoko položených a bez jakéhokoliv přístřeší, fičel vítr nesnesitelně prudce. Mručel mezi zdmi domů jako šelma, kterou vyrušili, když se krmila.

Musel jsem jít dál. Šel jsem už pět hodin a ještě jsem nenašel vodu. A nic nedávalo naději, že ji najdu. Všechno bylo vyprahlé a všude rostly jen drsné traviny.

Najednou se mi zdálo, že v dálce vidím stát malou postavu. Myslel jsem, že je to kmen osamoceného stromu. Jen tak nazdařbůh jsem tam zamířil. Byl to pastýř. Asi třicet ovcí leželo kolem něho na rozpálené půdě a odpočívalo.

Dal mi napít vody. Po chvíli mě zavedl do ovčína v zákrutu náhorní roviny. Tu znamenitou vodu čerpal z velice hlubokého přirozeného zdroje. Nad ním postavil jednoduchý rumpál.

Pastýř mluvil velmi málo. U osaměle žijících lidí to bývá obvyklé. Ale bylo vidět, že je sebejistý, plný důvěry. V takovém kraji, postrádajícím naprosto všechno, to bylo zvláštní. Nebydlel v nějaké chatrči, ale v opravdovém kamenném domě. Bylo dobře vidět, jak vlastníma rukama dům opravil. Když sem přišel, byl dům jen zřícenina. Nyní měl zase důkladnou střechu a voda jí nikde neprotékala. Když ji vítr bičoval, bil do tašek na střeše jako mořské vlny bijí v bouři do břehů.

Domácnost měl v pořádku, nádobí bylo umyté, podlaha zametená, puška vyčištěná a na ohni se vařila voda. V té chvíli jsem si všiml, že je pastýř čerstvě oholen. Všechny knoflíky měl pevně přišité. Šaty měl tak pečlivě vyspravené, že správky nebylo vidět.

Rozdělil se semnou o polévku. Ale když jsem mu potom nabídl pytlík s tabákem, řekl mi, že nekouří. Jeho pes byl stejně mlčenlivý jako on. Byl přátelský, ale nijak neloudil o mou přízeň.

Hned jsme se dohodli, že tam přenocuji. Do nejbližší vesnice bylo víc než půldruhého dne chůze. A mimoto jsem znal velice dobře ráz osamocených vesnic ve zdejším kraji. Čtyři nebo pět je jich roztroušeno na úbočích kopců, jedna daleko od druhé, obklopeny světlým dubovým mlázím. A jsou až na konci sjízdných cest.

Bydlí tam dřevorubci a pálí dřevěné uhlí. Život je tam těžký. Rodiny žijí natěsnané jedna k druhé. Podnebí je neobyčejně drsné, v létě i v zimě. Ta odloučenost obyvatele vydražďuje k sobectví. Nerozumná ctižádost se vybičovává v neustálou touhu uniknout odtud.

Muži jezdí do města s náklady uhlí a potom se zase vracejí. Neustálé střídání naděje a zklamání ničí i ty nejspolehlivější vlastnosti. Ženy jsou plné záští. Konkuruje se ve všem. Stejně tak v prodeji uhlí jako v získání místa v lavici v kostele. Navzájem se překonávají v činnostech, ale soupeří i v neřestech. Všude se neustále potýká ctnost a neřest. A také vítr nepřestává dráždit nervy. Dochází přímo k epidemiím sebevražd a mnoho je i případů šílenství, téměř vždycky končících vraždou.

Pastýř nekouřil, ale šel pro pytlík a vysypal na stůl spoustu žaludů. Kouřil jsem dýmku a nabídl jsem se, že mu budu pomáhat. Odpověděl, že to je jeho záležitost. A skutečně: když jsem viděl, jak pečlivě to dělá nenaléhal jsem. To byl náš celý rozhovor. Když dal stranou hromadu dobrých a dost velkých žaludů, odpočítal hromádky po deseti. Vyřadil ještě malé žaludy nebo ty, které byly trochu rozpuklé. Prohlížel je totiž velice důkladně. A jakmile měl před sebou sto bezvadných žaludů, nechal toho a šli jsme spát.

Společnost toho muže přinášela klid. Na druhý den jsem ho požádal, aby mi dovolil u něho celý den odpočívat. Pokládal to za samozřejmé. Přesněji řečeno měl jsem dojem, že ho nic nemůže rušit. Ten odpočinek nebyl pro mne nijak nezbytný, ale byl jsem plný zvědavosti a chtěl jsem se toho dozvědět víc. Pastýř vypustil stádo a zavedl je na pastvu. Než odešel, namočil do vody ve vědru pytlík s pečlivě vybranými a odpočítanými žaludy.

Všiml jsem si, že místo hole nesl železnou tyč, asi půldruhého metru dlouhou. Předstíral jsem, že se procházím, abych si odpočal, a šel jsem rovnoběžně s jeho cestou. Pastva ovcí byla dole v úžlabině. Malé stádo pastýř přenechal dohledu psa a šel vzhůru k místu, kde jsem stál. Obával jsem se, že mi přichází vytknout, že jsem vtíravý. Ale vůbec ne. Vedla tudy jeho cesta a vyzval mě, abych ho doprovodil, pokud nemám nic lepšího na práci. Vystoupil ještě dvě stě metrů na kopec.

Když přišel na místo, které si předem vybral, zarazil železnou tyč do země.

Udělal tak vždycky dolík, vložil do něj žalud a potom zahrnul důlek hlínou. Sázel duby. Zeptal jsem se ho, jestli mu ten pozemek patří. Řekl, že ne. Ptal jsem se, zda ví, komu patří. Ale nevěděl. Předpokládal, že je to obecní pozemek nebo že možná patří lidem, kteří o něj nestojí. Nestaral se o to, aby poznal majitele. Pečlivě vysázel svých sto žaludů.
Po obědě začal zase třídit žaludy. Asi jsem se tázal dost naléhavě, protože mi odpověděl. Už tři roky sázel stromy v téhle samotě. Vysázel jich sto tisíc. Dvacet tisíc se jich ujalo. Počítal s tím, že z těch dvaceti tisíc jich ještě polovinu ztratí. Postarají se o to hlodavci nebo se stane něco, co v záměrech Prozřetelnosti není možné předvídat. Zbývalo tedy deset tisíc dubů a ty porostou na místě, kde dřív nebylo vůbec nic.
V tu chvíli mě napadlo, kolik je tomu muži asi let. Zřejmě mu bylo přes padesát. Pětapadesát, řekl mi. Jmenoval se Elzéard Bouffier. Měl kdysi v rovině statek. Tam prožil svůj život.
Ztratil jediného syna a potom i ženu. Uchýlil se do samoty, kde ho těšilo žít v klidu, s ovcemi a se psem. Usoudil, že kraj hyne, poněvadž je tam málo stromů. A protože nemá nějakou důležitou práci, rozhodl se dodal ještě, že tu situaci napraví.

A poněvadž i já, ačkoliv jsem byl mladý, jsem v té době žil osaměle, dovedl jsem osamělé lidi chápat a navázat s nimi spojení. Přesto jsem však udělal chybu. Právě mé mládí mě vedlo k tomu, abych si podle sebe představoval budoucnost i jakési hledání štěstí. Řekl jsem mu, že za třicet let těch deset tisíc stromů, to bude krása. Odpověděl velice prostě, že kdyby mu Bůh dopřál žít ještě třicet let, vysázel by spoustu dalších dubů a těch deset tisíc stromů by byla jen kapka v moři.

V dalším roce vypukla první světová válka a pět let jsem byl na vojně. Voják u pěchoty může jen stěží myslet na stromy.

Abych pravdu řekl, nijak mě ta příhoda nepoznamenala. Díval jsem se nato jako na koníčka, jako je třeba sbírání známek. A zapomněl jsem na to.

Když jsem se vrátil z války, dostával jsem jen nepatrný demobilizační příplatek, ale velice jsem toužil nadýchat se čerstvého vzduchu. Bez jakéhokoliv jiného úmyslu jsem se vydal na cestu do těch pustých končin.

Kraj se nezměnil. Přesto jsem za opuštěnou vesnicí spatřil v dálce jakousi šedou mlhu. Pokrývala kopce jako nějaký koberec. Od předchozího dne jsem začal myslet na stromy. Říkal jsem si: "Deset tisíc stromů zabírá pořádně velkou plochu."

Příliš mnoho lidí jsem viděl za těch pět let umírat, proto jsem si dokázal snadno představit i Elzéarda Bouffiera. Zvlášť když je nám dvacet let, padesátiletí muži se nám zdají starci, které čeká už jen smrt. Ale Elzéard Bouffier nebyl mrtev. Dokonce byl ještě plný života. Změnil zaměstnání. Měl už jen čtyři ovce, ale zato asi sto úlů. Zbavil se ovcí, protože ohrožovaly vysázené stromy. Řekl mi totiž, a já jsem to také postřehl, že se o válku vůbec nestaral. Vytrvale sázel dál stromy.

Duby z roku 1910 byly deset let staré a byly vyšší než já i on. Byla to nádherná podívaná. Doslova jsem oněměl úžasem. A protože Elzéard Bouffier nemluvil, procházeli jsme se v jeho lese mlčky. Na nejširších místech dosahoval les jedenácti kilometrů. Když si uvědomíme, že všechno to bylo dílem rukou a ducha toho muže, který neměl řádné technické prostředky bylo zřejmé, že by lidé mohli být stejně jako Bůh činní v jiných oblastech něž v pustošení.

Elzéard Bouffier šel za svou myšlenkou a důkazem toho byly buky, které mi sahaly po ramena. Bylo jich do nedohledna. Duby byly statné a překročily už stáří, kdy je mohou ničit hlodavci. A kdyby bylo záměrem Prozřetelnosti dílo zničit, potřebovala by k tomu přímo cyklony.

Elzéard Bouffier mi ukázal obdivuhodné háje bříz. Bylo jim pět let, byly totiž vysázeny v roce 1915, tedy v době, kdy jsem bojoval u Verdunu. Sázel je na všech místech, kde právem tušil, že téměř hned pod povrchem je vláha. Byly útlé, mladistvě svěží a plné odhodlání.

Zdálo se ostatně, že při růstu vytvářejí pásma. O to se však nestaral. Vytrvale plnil svůj prostý úkol. Ale když jsme se vraceli vesnicí domů, viděl jsem, jak v potocích od nepaměti vyschlých, teče voda. Byl to ten nejúžasnější výsledek práce, jaký jsem kdy viděl. Ve velice dávných dobách v těch vyschlých potocích také tekla voda.

Některé ze smutných vesnic, o nichž jsem se na začátku vypravování zmínil, byly postaveny na místech, kde kdysi stály starobylé vesnice galorománské. Zbývaly ještě po nich stopy. A když tam archeologové dělali průzkum, našli udice v místech, kde ve dvacátém století bylo nutné mít cisterny, aby měli trochu vody.

Také vítr roznášel některá semena. Když se objevila voda, objevily se také vrby i vrby košařské, louky, zahrady, květiny, a tak i jakýsi důvod žít.

Ale přeměna probíhala tak pomalu, že si lidé na ni zvykli a nevyvolávala údiv. Když lovci stoupali do odlehlých míst, kde honili zajíce nebo divočáky, dobře si všimli, že stromů je stále víc a víc, ale přičítali to přirozeným rozmarům půdy. Proto nikdo na dílo toho muže nesáhl. Kdyby to tušili, zlobilo by je to. Ale byl mimo jakékoliv podezření. Kdopak by byl ve vesnicích i v úřadech schopen představit si houževnatost, plnou nádherné ušlechtilosti.

Od roku 1920 jsem vždycky aspoň jednou za rok navštěvoval Elzéarda Bouffiera. Nikdy jsem neviděl, že by polevil ani že by zapochyboval. A přece kdoví, zda tam i Bůh nepomáhá. Nepočítal jsem jeho zklamání. Ale snadno si představíme, měl-li dosáhnout takového úspěchu, že musel překonat i četné strasti. Aby zajistil vítězství takovému zaujetí, musel se potýkat s beznadějí. Za celý rok nasázel buky. Těm se dařilo ještě líp než dubům.

Abychom měli o tak výjimečné povaze téměř přesnou představu, nesmíme zapomenout, že se vyvíjela v naprosté samotě. V tak velké samotě, že si ke konci života odvykl mluvit. Nebo snad to nepokládal za nutné?

V roce 1933 ho navštívil užaslý hajný. Ten zaměstnanec mu úředně oznámil příkaz, že nesmí venku rozdělávat oheň. Mohlo by to totiž ohrozit růst tohoto "přírodního" lesa.

A naivní hajný prohlásil, že je vidět, jak les roste sám od sebe. V tu dobu Eltéard Bouffier chodil sázet buky dvanáct kilometrů od domu, kde bydlel. Aby nemusel chodit tam a zase zpět, vždyť mu bylo tehdy už sedmdesát pět let, zamýšlel postavit si z kamene chatu přímo na místě, kde stromy sázel. Uskutečnil to o tok později.

V roce 1935 si přišla prohlédnout ten "přírodní" les opravdová úřední komise. Přišel vysoký představitel správy vod a lesů, poslanec a technici. Měli mnoho zbytečných řečí. Rozhodli, že se musí něco udělat, ale neudělali nic. Došlo však k jednomu užitečnému rozhodnutí: les byl dán pod ochranu státu a nesmělo se tam pálit uhlí. Bylo přece nemožné, aby takový krása těch mladých stromů v plné síle někoho nepodmanila. I poslance uvedla v nadšení.

Měl jsem přítele mezi vedoucími lesníky. Byl v té delegaci. Vysvětlil jsem mu, v čem spočívá ta záhada. V dalším týdnu jsme šli oba za Elzéardem Bouffierem. Našli jsme ho v pilné práci, dvacet kilometrů od místa, kam přišla inspekce.

Vedoucí lesník nebyl nadarmo mým přítelem. Dovedl tu práci ocenit a dokázal mlčet. Nabídl jsem jim pak vajíčka, která jsem vzal s sebou. Rozdělili jsme jídlo na tři díly a několik hodin jsme mlčky pozorovali krajinu.

V místech, odkud jsme přišli, rostly stromy šest a sedm metrů vysoké. Vzpomínal jsem, jak vypadal kraj v roce 1913. Byla tam tehdy pustina. Pokojná a pravidelná práce, svěží vzduch v kopcích, skromnost a zvlášť duševní vyrovnanost daly tomuto starci téměř okázalé zdraví. Říkal jsem si, na kolika hektarech ještě asi stromy zasází.



Než můj přítel odjel, jen krátce připomenul některé dřeviny, pro které se mu zde půda zdála vhodná. Ale nijak nenaléhal. "To proto," řekl mi potom, "že ta dobrá duše toho ví o tom víc než já." Když jsme šli asi hodinu, po kteroužto dobu přemýšlel, dodal: "Ví o tom víc než všichni ostatní. Objevil znamenitý prostředek, jak být šťastný!"



Zásluhou vedoucího byl chráněn nejen les, ale i štěstí Elszéarda Bouffiera. Pro ochranu určil tři hajné a byl k nim tak přísný, že zůstávali lhostejní k jakýmkoli úplatkům, kdyby jim je dřevorubci nabídli.

Dílo bylo vážně ohroženo za války 1939. Auta jezdila tehdy na dřevný plyn a dřeva nebylo nikdy dost. Došlo ke kácení dubů z roku 1910. Ale ty úseky jsou od silničních sítí tak daleko, že se to podnikání ukázalo z finančního hlediska velice nevýhodné a upustilo se od něho. Pastýř nic neviděl. Třicet kilometrů odtud pokojně pokračoval v práci. O válce v roce 1939 nic nevěděl. Stejně jako o válce ve čtrnáctém roce.

Elzeárda Bouffierda jsem viděl naposledy v červnu 1945. Bylo mu tehdy osmdesát sedm let. Vydal jsem se totiž zase na cestu do té pustiny. Ačkoliv válka zanechala kraj v zuboženém stavu, jezdil tam nyní autobus a zajišťoval spojení mezi údolím řeky Durance a horským krajem. Nepoznával jsem už místa svých dřívějších procházek. Ale přičítal jsem to tomuhle poměrně rychlému dopravnímu prostředku. Také se mně zdálo, že trasa vede nějakými novými místy. Musel jsem se zeptat na jméno vesnice, abych zjistil, že jsem přece jen tam, kde kdysi byly rozvaliny a bezútěšná krajina. Autobus mě zavezl do Vergonsu.

V roce 1913 bylo v téhle osadě deset nebo dvanáct domů a měla tři obyvatele. Byli zdivočelí, nenáviděli se a žili z lovů do pastí. Fyzicky i duševně byli téměř jako pravěcí lidé. Kopřivy pustošily kolem nich prázdné domy. Jejich stav byl beznadějný. Nezbývalo než čekat na smrt. Byla to tedy situace, která jen stěží vytváří podmínky pro počestnost.

Všechno se tu změnilo, dokonce i vzduch byl jiný. Místo prudkých větrů, vysušujících a nemilosrdných, foukal lehký větřík, plný vůní. Z kopců bylo slyšet šumění, podobající se zvuku tekoucí vody. Bylo to šumění větru v lesích. A posléze něco ještě podivuhodnějšího: uslyšel jsem opravdové šplouchání vody, tekoucí do nádrže. Spatřil jsem, že tady postavili kašnu a že má hodně vody. Nejvíc mě dojalo, že poblíž byla vysazena lípa. Byla už vzrostlá a byl to nepopiratelný symbol znovuzrození.



Ve Vergonsu bylo také vidět stopy práce na díle, pro které je naděje nezbytná. Naděje se tedy opět vrátila. Byly odklizeny trosky, strženy zničené zdi a obnoveno pět domů. Osada měla nyní dvacet osm obyvatel. Mezi nimi byly čtyři mladé rodiny. Kolem nových, čerstvě omítnutých domů byly zahrady se zeleninou. Rostlo tam všechno pomíchaně, ale pěkně v řadách: zelenina i květiny, zelí i růžové keře, pór i hledíky, celer i anemonky. Nyní to bylo místo, kde by člověk měl chuť bydlet.

Odtud jsem se vydal pěšky. Válka, kterou jsme právě přečkali, nedovolila ještě, aby se život plně rozvinul. Ale Lazar vstal z hrobu. Na nižších úbočích pohoří jsem viděl políčka s ječmenem a ještě nezralým žitem. V pozadí v úzkých údolích se zelenaly louky. Stačilo jen osm let, dělících nás od té doby, a celý kraj zářil zdravím a blahobytem. Na místě zbořenišť, která jsem viděl v roce 1913, stojí nyní čisté a pečlivě omítnuté usedlosti, svědčící o šťastném a pohodlném životě. Začaly zase téct staré prameny, napájené dešti a sněhy, jež lesy zadržují. Vodní toky byly regulovány. Vedle každé usedlosti, obklopené javorovým hájem, voda přetékala z nádrží kašen na koberec svěží máty. Vesnice byly ponenáhlu znovu vybudovány. Z rovin, kde je půda drahá, přišli lidé a usadili se zde. Přivedli i mládež, nastal ruch, probudil se smysl pro podnikání. Na cestách potkáváme dobře vypadající muže a ženy. Chlapci a děvčata se umějí smát a mají rádi venkovské slavnosti. Dřívější obyvatelstvo je k nepoznání změněné od té doby, co se tu žije příjemně. Připočteme-li je k novým obyvatelům, víc než deset tisíc osob vděčí za štěstí Elzéardu Bouffierovi.



Když uvážíme, že jediný člověk, odkázaný jen na prosté zdroje fyzické i duševní, dokázal, aby z pustiny vznikla země kananejská, zdá se mi, že člověk je přece jen obdivuhodný tor. Ale když pomyslím, kolik bylo třeba vytrvalosti a ušlechtilého úsilí, aby se dosáhlo takového výsledku, pociťuji hlubokou úctu k tomu starému venkovanu bez jakéhokoliv vzdělání, který dokázal úspěšně dokončit dílo, hodné díla božího.

Elzéard Bouffier zemřel v roce 1947 v domově pro přestárlé.



Konec

HOME - DOMOV ... Watch ON LINE - Shlédni ON LINE


HOME - DOMOV

Film Home, jedinečný projekt světoznámého fotografa Yanna Arthuse Bertranda, jehož výstava fotografií nazvaná Země krásná neznámá se uskutečnila mimo jiné i v Praze, si klade za cíl oslovit co nejvíce obyvatel Země a snaží se přimět je si uvědomit, jaký dopad má naše jednání na planetu.
Film Home nám ukáže, jak je planeta Země krásná, ale jak ji také ničíme. Dokument nám přiblíží všechny ty divy, které můžeme stále ještě zachovat. Vždyť nám stále zbývá polovina lesů, stejně tak mohou přežít 3/4 savců, oceány skrývají velké množství fascinujících živočichů a míst...
Yann Arthus Bertrand fotí v Indonésii množství neznámých druhů rostlin a zvířat, 2/3 naší zemědělské půdy jsou stále produktivní a schopné nakrmit miliardy lidí...
"My všichni musíme přispět - kdykoliv a jakkoliv můžeme. I když je to jen výměna žárovek, recyklace odpadu nebo si jen více hledět toho, co nakupujeme, je to ohromný krok," řekl producent filmu Home Luc Besson.

WATCH ON LINE - SHLÉDNI ON LINE

http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU


OFFICIAL WEB SITE
http://www.home-2009.com/us/index.html

EARTHLINGS - POZEMŠŤANÉ (CZ Titulky) Watch Online - Shlédni Online



http://veg-tv.info/Earthlings


EARTHLINGS - POZEMŠŤANÉ je celovečerní dokument o absolutní závislosti lidstva na zvířatech (domácí mazlíčci, potrava, oblečení, zábava a vědecký výzkum) a zobrazuje také naši naprostou neúctu k těmto takzvaným "zvířecím živitelům". Film byl namluven Joaquinem Phoenixem (Gladiator), hercem, nominovaným na Oscara, o hudbu se postaral kritiky opěvovaný Moby. POZEMŠŤANÉ používá skryté kamery a nikdy nezveřejněné záběry, aby zdokumentoval denodenní praktiky jedněch z největších průmyslů na světě, které závisí na zvířatech kvůli zisku. Silný, informativní a myšlenky provokující POZEMŠŤANÉ je zdaleka nejrozsáhlejším dokumentem o vztahu přírody, zvířat a lidských ekonomických zájmů.

Food Matters - Na jídle záleží (CZ titulky) - WATCH Online - JUKNI Online



http://mustwatch.hztz.cz/film/food-matters/


Na jídle opravdu záleží nyní víc než kdy jindy. Příroda vždy lidem nabízela to, co potřebovali, navíc lidské organismy byly na tuto stravu navyklé. Dnešní doba ovšem nabízí hromadu lákadel ve formě cukrů, škrobu a nekvalitních bílkovin jako menšího zla, umělých sladidel, konzervantů, přepáleného tuku a léků ve formě zla většího. Jedinou cestou ven je pak neúčastnit se této módy poslední doby, poslouchat své tělo a investovat do vlastního zdraví spíš formou kvalitní prevence, než obcházením nemocnic. Dokument se tak zabývá nejen problematikou správné výživy, která vede nejen ke kvalitnějšímu životu, ale především k účinnému předcházení chronických onemocnění jako jsou onemocnění kardiovaskulárního systému, cukrovky druhého typu, nebo třeba rakoviny. Rakovina a jiná chronická onemocnění, která jsou prakticky neléčitelná moderní medicínou lze alespoň podle autorů dokumentu úspěšně léčit odstraněním pravých důvodů choroby a ne jen zmírňováním projevů.

Vřele doporučuji šířit informaci všem těm, kdo zápasí se svým zdravím a současné zdravotnictví si je přehazuje jako horký brambor. Všem lidem, kteří ztratili víru nejen ve farmaceutický průmysl, ale také ve vlastního lékaře, který nedokáže obstát ve skutečném léčení nemoci. Všem těm, kteří si cení svého zdraví a mají odvahu vzít odpovědnost do vlastních rukou.

Must Watch - Nutno Vidět




http://mustwatch.hztz.cz/

Tyto stránky nejsou středobodem vesmíru, ani poslední stránkou internetu. Zde rozebíraná témata nejsou ale ani osamělým ostrovem a po celém světě jsou tisíce aktivistů, kteří zkouší upozornit na témata, která se záměrně neobjevují v mainstreamových médiích.

Christian Opitz - Výživa pro člověka a Zemi


Život v harmonii přináší radost, porušování přírodních zákonů vše více komplikuje. Všechno je složitě provázáno - zdraví, mysl, výživa, mezilidské vztahy. Máme velké možnosti, které nám dává naše svobodná vůle. Patří sem i rozhodnutí se pro změnu našeho dosavadního způsobu života, myšlení, stravování, postoje k druhým bytostem. První musí přijít rozhodnutí. Je lhostejné, jakými cestami jsme k němu dospěli, zda po složitých cestách zmítáni osudem a špatnými zkušenostmi, nebo lehce a snadno, píše ve své knize Christian Opitz.

http://rapidshare.com/files/404480743/Opitz_Christian_-_V____iva_pro_ae_lovae_ka_a_Zemi.pdb.html
+
Palm Reader.exe
http://rapidshare.com/files/404483077/Palm_Reader.exe.html

EARTH SAVE ... Vaše moderní vydavatelství


http://www.earthsave.cz/

Poslání EARTH SAVE

EarthSave se zasazuje o přenesení spirituální ekologie do praxe, a sice v těchto následujících oblastech:


+ Celostní obraz světa

Poněvadž všechny ekologické krize mají konec konců svou příčinu v tom, že si lidé nedostatečně uvědomují jednotu všeho živého, je potřebné tento nedostatek odstranit. Teprve tehdy, až lidé dokážou vnímat sama sebe v jednotě se všemi formami života, budou mít praktická ekologická opatření natrvalo úspěch. Proto podporujeme a šíříme celostní obraz světa.
+ Rostlinná výživa

Různé zdravotní a ekologické přednosti vegetariánského způsobu života jsou jednoznačně vědecky prokázány. Podle zprávy World Watch Institutu nemůže žádné jiné opatření tolik přispět k záchraně životního prostředí jako snížení konzumace masa. Humánní společnost začne existovat teprve tehdy, až se zase naučíme, že si musíme vážit i života zvířat a že jim nesmíme způsobovat žádné zbytečné utrpení. Proto podporujeme rostlinnou výživu.
+ Spirituální rozvoj

Pomocí meditace, technik ke zlepšení koncentrace a intuice i dodržováním jednoduchých principů spirituálního života rozvíjí člověk neomezenou radost své duše a poznává svou jednotu s Bohem a stvořením. Jen tak lze nalézt opravdové naplnění, čehož je zapotřebí i z ekologického hlediska, neboť lidé s vnitřním naplněním nemají žádný důvod, aby vykořisťovali přírodu a plýtvali surovinami na zbytečný luxus. Kdo je šťastný ve svém stavu "Být", a nikoliv "Mít", bude spíše svou laskavostí a moudrostí hrát plodnou roli ve stvoření. Proto podporujeme spirituální vývoj.
+ Ochrana zvířat

Zvířata jsou oduševnělí tvorové s osobitými formami důstojnosti, inteligence a krásy. Respekt a láska pro naše bratry a sestry ve zvířecí říši jsou důležitými kroky směrem k harmonickému světu. Proto se aktivně zasazujeme za ochranu zvířat.
+ Celostní péče o zdraví

Správná výživa, půsty, tělesná cvičení, jasná mysl a cílená aplikace přírodních léčebných postupů umožňují stav plného zdraví, který daleko přesahuje pouhou nepřítomnost nemoci a lidem vytváří základ pro vyšší radost ze života. Proto se zasazujeme o celostní péči o zdraví.

Všechna tato závažná témata se vyznačují tím, že u nich nezřídka máme sklon stavět příliš do popředí jejich negativní stránky. EarthSave se chce vydat novou cestou a orientovat se spíše na hledání řešení namísto problémů. To přispěje k tomu, že se spirituálně ekologický život stane vědomým, tvůrčím dobrodružstvím, v němž člověk zase zaujme své pravé místo ve stvoření a bude působit jako nástroj rozvoje božského.


http://www.earthsave.cz

Dokonalá očista těla - G. P. Malachov



Dokonalá očista těla - Očista karmy, mysli a fyzického těla


V průběha života se v lidském organizmu nahromadí nejrůznější, pro organizmus cizorodé látky. Ty jsou pak příčinou řady nemocí. Tato publikace nejen že popisuje systematické pročištění celého těla od všech takových usazenin, ale její výjimečnost je v tom, že zároveň klade velký důraz i na čistotu mysli.

Autor prostudoval velké množství literatury, od nejstarších spisů ajurvédských a jogických přes různou literaturu zabývající se lidovým léčitelstvím až po autory současné. Kromě toho má sám bohaté zkušenosti ze své léčitelské praxe. Právě jeho praxe mu nesčetněkrát potvrdila, že nastačí jen mechanická očista organizmu, ale je nezbytně nutná i očista mysli. Bez ní nejsou výsledky dosahované mechanickou očistou dostatečně trvalé.

Kniha je zpracovaná velice systematicky a můžeme ji s klidným svědomím doporučit prakticky každému, kdo je již v dospělém věku a očistou svého organizmu se s ještě nijak systematicky nezabýval. Její kvality potvrzuje i to, že je velice často citována jinými autory, kteří se problematikou očisty těla zabývají.

Moje zkušenost.
Tato kniha se společně s několika dalšími, které Vám zde s "úctou k autorům" představím, stala jednou z mých osobních "biblí". Nemohu než jen "Doporučit" s velkým "D".




Obsah:
Kapitola 1

Co všechno je třeba očistit, aby byl člověk zdravý
- Pole vědomí člověka
- Způsoby znečistění pole vědomí
- Očista fyzického těla
Kapitola 2

Jak v organismu člověka vznikají nečistoty
Jak ovlivňují jeho zdraví
- Karmické znečistění
- Vedlejší informační znečistění
- Znečisťující vliv rozumu
- Pronikání patogénních energií do lidského organismu a parazitů do pole vědomí
- Nečistoty ve fyzickém těle
Kapitola 3

Příprava organismu k očistě
- S čím se při provádení očisťovacích postupů můžete setkat?
- Zvláštnosti očistné procedury v závislosti na individuální konstituci
- Činitelé daní biologickými rytmy a jejich vpliv na očisťovací postupy
- Správná posloupnost uskutečňování očisťovacích postupů
- Předběžná opatření ke "změkčení" organismu
- Co musíme vědět aby očisťování organismu probíhalo kvalitně
Kapitola 3

Techniky čistění organismu
- Technika čistění pole vědomí
- Převedení bolesti na jiné objekty
- Dobrovolné převzetí bolestí na sebe
- Způsoby čistění fyzického těla
- Doplňkové očisťovací procedury
- Čistění pole vědomí