03 July 2010

PROJEKT Česká Veganská Asociace - PROJECT Czech Vegan Society








PROJEKT Česká Veganská Asociace - PROJECT Czech Vegan Society


MORE INFORMATIONS - VÍCE INFORMACÍ NA http://www.veganska-asociace.cz/

Občanské sdružení Česká veganská asociace /ČVA/ bylo založeno v roce 2008 jako česká obdoba anglické The Vegan Society, registrované už od roku 1944. ČVA nicméně působí jako samostatný a nezávislý subjekt, spolupracující mimo jiné právě s Vegan Society i s ostatními národními obdobami Vegan Society.

Hlavním cílem je podpora a propagace životního stylu obecně nazývaného jako veganství. To lze charakterizovat respektováním života a potřeb zvířat, snahou o zlepšení environmentální situace a zdravý životní styl. Všechny tyto aspekty jsou zahrnuty v řešení problémů, které dnes díky větší informovanosti v těchto oblastech vedou stále více lidí k etičtějšímu pohledu na tyto problémy, a to už patrně i v České republice (viz např. výzkum ČVVS, 2006).

Oblasti spojené s volbou veganského životního přístupu zahrnují oblast etickou, environmentální a zdravotní a vy se více detailních informací můžete dočíst v jednotlivých sekcích tohoto webu nazvaných Etika, Ekologie a Zdraví, na kterých v současné době pracujeme.

Etická oblast se týká zejména chovů tzv. hospodářských zvířat, která jsou v dnešní době chována pro potřeby člověka v podmínkách neumožňujících uspokojení všech etologických potřeb, a to ani v tzv. ekologických chovech. Tato oblast se týká i zatím nedostatečného využívání dostupných alternativ pro testy a pokusy na zvířatech (více v sekci Etika).

Z environmentálního hlediska se jedná o výrazně negativní vliv, jakým chovy zvířat dnes již působí na všechny složky životního prostředí (více v sekci Ekologie).

Neméně významným je hledisko zdravotní – ukazuje se, že rostlinná strava člověku prospívá mnohem více, než strava založená na živočišných zdrojích (více v sekci Zdraví).